Coaches en therapeuten

maar wélke???

Aroma Freedom

Aroma Freedom…. klinkt interessant! Maar wat ís het? Wat kan ik ermee? Past het wel bij mij? In mijn praktijk? Welke coaches en therapeuten gebruiken Aroma Freedom?

Ik snap het dat het lastig is om je een voorstelling te maken wat je kunt doen met Aroma Freedom. Ik begrijp dat je je niet zonder meer gaat bekwamen in een techniek om er vervolgens achter te komen dat het niet bij jou of in je praktijk past.

Daarom op deze pagina een korte uitleg van wat de Aroma Freedom Technique is, het effect van geur op het brein en welke coaches en therapeuten de opleiding inmiddels bij Aroma Freedom Europe hebben gedaan.

Wat het is

De Aroma Freedom Technique is een heel zachte manier om gedachten, gevoelens en herinneringen die je ervaart in het leven, te verwerken en los te laten. De overtuigingen die je over jezelf hebt gevormd op basis van de ervaringen in je leven, hebben zich vastgezet en verankerd als waarheid. Je had ze nodig om jezelf te beschermen.

Met de Aroma Freedom Technique herprogrammeer je deze (beperkende) overtuigingen, zodat er in de hersenen nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt. Met andere woorden: je verwerkt de oude overtuigingen en kunt ze daardoor loslaten. Het gevolg is dat nieuwe inzichten de ruimte krijgen om zich aan te dienen en er ontstaat een positieve mindset.

Volledige vrijheid ervaren kan pas als je loskomt van negatieve gedachten en gevoelens en als je emotioneel negatief geladen herinneringen een plek kunt geven. Daarom focussen we ons met Aroma Freedom niet alleen op het heden en de toekomst, maar ook op het verleden.
Het unieke aan Aroma Freedom is het gebruik van etherische oliën. Die zorgen ervoor dat er verandering ontstaat in je hele doen en denken. Deze veranderingen zijn permanent en diepgaand.

Lees hier meer over de verschillende technieken van Aroma Freedom.

Geur en het brein

We maken bij Aroma Freedom gebruik van geur in de vorm van etherische oliën. Het effect van geur op het brein blijkt groter te zijn dan lang werd gedacht. Inmiddels vinden er veel onderzoeken plaats die aantonen dat het gebruik van etherische oliën een heilzame werking kunnen hebben. Veel van deze onderzoeken zijn bijvoorbeeld te vinden op PubMed.

Limbisch systeem en Amygdala

Als je iets ruikt stuurt de reukzenuw rechtstreeks signalen naar het Limbisch systeem in de hersenen. Van daar gaat het signaal direct door naar de Amygdala. De Amygdala verwerkt je gevoelens van veiligheid en gevaar. De Amygdala geeft het seintje of de kust veilig is of dat je moet vluchten. Deze vecht-vlucht-bevries respons werkt krachtig en automatisch: je kunt niet om geur heen. Binnen een fractie van een seconde maakt je brein de keuze of je al dan niet in gevaar bent.

Je reactie op geur vindt plaats zonder dat je dit bewust doorhebt, maar het beïnvloedt het bewustzijnsniveau onmiddellijk. Om maar eens een voorbeeld te noemen: wanneer je iets ruikt dat bedorven is, dan deins je automatisch terug of wanneer je iets overkomt dat een emotionele respons oproept zoals blijdschap of verdriet, dan voel je dit meteen in je lichaam: je bent je er meteen bewust van.

Geur en emoties

Je kunt je emoties beïnvloeden door het kalmeren van de Amygdala met geur. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat geurconditionering voor emoties diepgaande gevolgen heeft: zowel positief als negatief.
Herinneringen uit het verleden en emotionele gebeurtenissen die onaangenaam of indringend voor je waren worden opnieuw aangewakkerd door het ruiken van een bepaalde geur. Maar ook prettige herinneringen en gevoelens van veiligheid en liefde kunnen naar boven komen. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de geur van kaneel: hoe voel je je als je kaneel ruikt? Of vers gemaaid gras? Waar brengt de geur je naartoe? Welke herinneringen komen naar boven? Geur ontgrendelt namelijk onze vroegste en meest emotioneel geladen herinneringen. 

Geheugensamenstelling en -reconsolidatie

De mens weet al generaties lang dat het ruiken van aangename geuren een geweldige manier is om lichaam, geest en ziel te ontspannen. Massage, geurbad met bloembladeren…
De ontdekking dat geuren OOK geheugensamenstellingen kunnen oplossen is nieuw en opent een hele nieuwe wereld om blijvende veranderingen tot stand te brengen. Daarom besteed ik in de opleiding ook aandacht aan geheugenreconsolidatie.

Etherische olie ruiken

Ruiken van de olie

Bij Aroma Freedom ruiken we de geur door het aanbrengen van één druppel etherische olie op de handen. De olie verdeel je over beide handen en vervolgens maak je met de handen een kommetje. Die plaats je over de neus en mond om zo de oliën het werk te laten doen. De moleculen uit de etherische olie gaan op deze manier direct naar het Limbisch systeem en via de reukzenuw naar Amygdala. We ruiken de olie zo’n 2 tot 4 minuten lang.

Psychologie

Aan de basis van Aroma Freedom liggen verschillende methodes uit de psychologie die inmiddels erkend zijn en veel gebruikt worden. Je kunt hierbij denken aan onder andere EMDR, EFT, Cognitieve therapie en Lichaamsgerichte therapie. Dr. Benjamin Perkus heeft diverse elementen uit deze technieken gebruikt en verwerkt in specifieke stappen. De combinatie met geur maakt Aroma Freedom zo krachtig. 

Aroma ABC - gratis download

Achter aromatherapie zit inmiddels een hele wetenschap. Het automatisme waarmee men kennis aan elkaar overdraagt van generatie op generatie is inmiddels verdwenen.
Plantkunde, kruidenleer, aromatherapie waren onmisbare manieren die werden aangewend bij alledaagse kwalen, ziekten, infecties en reinigingsmethodes. Helaas is veel van deze kennis verloren gegaan. Wat ook jammer is, is dat onze maatschappij volledig focust op de huidige manier van gezondheidszorg en weinig holistisch en complementair werkt. Dat heeft tot gevolg dat ook in de aromatherapie geen claims gedaan mogen worden over genezing, heling, en wat dies meer zij. TOT er wetenschappelijke onderzoeken zijn erkend en vastgelegd. Dit gaat gepaard met grote hoeveelheden geld die deze holistische hoek juist niet bezit.

Daarom houd ik het maar simpel en heb ik een klein e-boekje gemaakt over etherische oliën. Voor jou gratis te downloaden

PLUS

Een e-boekje met welke etherische oliën fijn zijn tijdens werken en leren. Hoe je ze daarbij kunt gebruiken voor bijvoorbeeld luchtzuivering, focus en concentratie. Handig om erbij te pakken als je (intensief) aan het werk moet.

De coaches en therapeuten

En dan nu de hamvraag: welke coaches en therapeuten gebruiken inmiddels Aroma Freedom in hun praktijk? Ik hoop dat je je met mijn uitleg hierboven al een beeld hebt kunnen vormen. Maar bij deze toch een opsomming van de uiteenlopende specialismen van Gecertificeerd Practitioners.

stress- en burnout coach ♦ kindercoach ♦ energetisch therapeut ♦ reader ♦ psycholoog ♦ healer ♦ leefstijlcoach ♦ yogadocent ♦ masseur ♦ aromatherapeut ♦ manager ♦ orthomoleculair adviseur ♦ reikitherapeut ♦ kraamverzorger ♦ dierentolk ♦ sociaal werker ♦ pastoraal werker ♦ voetreflexoloog ♦ loopbaancoach ♦ (online) businesscoach ♦ (shiatsu-)therapeut voor paarden ♦ advocaat ♦ life- en careercoach ♦ ademcoach ♦ acces bars practitioner ♦ breakthrough coach ♦ levens- en gezondheidscoach ♦ nei-therapeut ♦ homeopaat ♦ chemicus

Veel verschillende beroepen die Aroma Freedom als methode in de praktijk implementeren. Alle coaches en therapeuten hebben immers te maken met cliënten die kampen met focus, volhouden, uitstellen, veranderen van de mindset, verwerken van gevoelens en herinneringen, oplossen van negatief zelfbeeld, enzovoort. Allemaal issues waar Aroma Freedom geweldig bij te gebruiken is.

Neem een kijkje bij de Opleiding

Nathalie Coaches en therapeuten

Hilde Coaches en therapeuten

Karen Coaches en therapeuten

Sandra Coaches en therapeuten